Εκπαίδευση μαθητών λυκείων και σχολών ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ και Ι.Ε.Κ από το Ε.Ι.Α.Χ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.) στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει καθιερώσει έναν διαγωνισμό για τους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, έτσι λοιπόν για πέμπτη συνεχή φορά ο παραπάνω διαγωνισμός θα λάβει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο σκοπός της προσπάθειάς αυτής είναι να φέρει πιο κοντά τους σημερινούς μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης με τα υλικά, τις εφαρμογές και τις συνθήκες των σημερινών μαθητών και αυριανών επαγγελματιών στις ειδικότητες Θερμοϋδραυλικών, Ψυκτικών και Φυσικού αερίου.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, και απευθύνεται σε όλα τα λύκεια και σχολές ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ και Ι.Ε.Κ, της πόλης της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών ,  ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο.

Οι μαθητές (τέσσερις για κάθε εξέταση), αφού επιλεγούν από τους αρμόδιους καθηγητές, θα μεταφέρονται με πλήρη ασφάλεια και συνοδεία και κάτω από την επίβλεψη των καθηγητών τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ε.Ι.Α.Χ. Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, παρόντες θα είναι μόνο οι εξεταζόμενοι και η αρμόδια κριτική επιτροπή, που θα αποτελείται από  άτομα του Ε.Ι.Α.Χ.

Ο τρόπος και τα έξοδα της μετακίνησης των καθηγητών και μαθητών, θα καθορίζονται και θα καλύπτονται από το Ε.Ι.Α.Χ.  Τα υλικά που θα χρειαστούν για την διεξαγωγή του
διαγωνισμού θα διατεθούν από την ελληνική εταιρία βιομηχανίας Χαλκού “ΧΑΛΚΟΡ”, η οποία και υποστηρίζει την κίνηση αυτή.

Το ΕΙΑΧ θα ξεκινήσει διεξοδικά να ενημερώνει τους μαθητές πριν την έναρξη του διαγωνισμού με θέματα όπως η σημασία της διαδικασίας μεταλλουργίας του χαλκού στην παραγωγή του μετάλλου και στις εφαρμογές του, οι εφαρμογές των χαλκοσωλήνων καθώς και η υλοποίηση ασφαλών και αποτελεσματικών δικτύων σωληνώσεων.

Επίσης, ο επιστημονικός συνεργάτες του Ε.Ι.Α.Χ στη Θεσσαλονίκη κ. Σωκράτης Θεοδωρίδης, θα αναλύσει την αξία της θεωρητικής γνώσης και πως αυτή συνδέεται με τις πρακτικές εφαρμογές των διαφόρων δικτύων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη στοιχείων επαγγελματισμού από τους μελλοντικούς επαγγελματίες για την κατανόηση του τρόπου άσκησης του επαγγέλματος. Όλα αυτά θα είναι ο πρόλογος της διαδικασίας του διαγωνισμού έτσι ώστε προτού ξεκινήσει ο χρόνος να μετράει, οι διαγωνιζόμενοι να έχουν μπει στο κλίμα του συναγωνισμού και της άμιλλας.

Από το σύνολο των μαθητών που θα συμμετάσχουν και από τη βαθμολογία που θα προκύψει θα βραβευτεί ο καλύτερος ως ο υδραυλικός της χρονιάς. Βραβεία θα απονεμηθούν στους τρεις πρώτους καθώς και αναμνηστικό δίπλωμα-πλακέτα στα σχολεία των μαθητών που θα βραβευθούν.  

Έτσι, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό του   πρόγραμμα, έχοντας επιτύχει τον στόχο του, ο οποίος είναι η δημιουργία σωστών αυριανών επαγγελματιών στον χώρο των θερμοϋδραυλικών.

Γι αυτό λοιπόν, παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεισφέρουν στην επιτυχή εκτέλεση του έργου μας, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. τόνισε: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η εκπαίδευση των θερμοϋδραυλικών θεωρείται απαραίτητη για το Ινστιτούτο προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους αυριανούς επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.»

Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Νίκος Βεργόπουλος
Γενικός Διευθυντής
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Share >